torstai 12. joulukuuta 2013

Tekemisen kiemuroita

Voinen todeta aluksi että mielipiteitä on yhtä monta kuin niiden esittäjiä, ja aika ajoin yhdellä jos toisella on samasta asiasta useampia.
Tekemiseen liittyy tekniikoita siinä miten mikin toimenpide voidaan toteuttaa.

Mahonkinen hedelmäkulho
Kun taloa rakennetaan toleranssit voivat olla mitä ovat. Joskus opin että timpurin milli on tuuma. Mutta kuvan mukaisessa tuotteessa milli on milli ja millin osat ovat millin osia vaikka puu elää kuten elää.

Kun pyöreä rengas koostuu 12 palasta niiden kulmat ovat 15 astetta. Ei alle eikä yli. Kun rengas koostuu kahdeksasta palasta kulmat ovat 22.5 astetta. Ei 22 eikä 23.
Kun kulmat yhdistetään liimaamalla väliin ei tule jäädä rakoa. Kun renkaita liimataan yhteen niiden väliin ei myöskään jää minkään laista rakoa. Sivuja on aina 6 kappaletta, päätyjä kaksi, joissa yleensä on kulma ja sitten 4 sivua. 

Yhdistettävä pinta tulee myös olla täysin suora kuhunkin pintaan nähden. Suora koko pituudelta sekä sileä ja 90 asteen kulmassa.

Onnistumisen kannalta leikkaavan sahan terä ei saa olla löysä, eli moottorin akselissa ei saa olla välystä. Myös terän tulee olla laadultaan sellainen ettei se kaareudu mihinkään suuntaan.

Sellaista on lukemani mukaan vaikeata saada, puupuolelle siis. Kokemukseni mukaan "vahinkojakin löytyy" - esimerkiksi pitkään käytössäni oleva työmaasirkkelini jossa on yli 300 millin terä, oliko se nyt 320 mm.
Sen moottorin akselissa ei ole minkäänlaista heittoa, eli klappia, siis välystä. Mutta asia on täysin toisin tuon jo mainitsemani Bosch sahan kanssa.
Ja kun jo otin esiin vaihtoehtoisen pöytäsahan niin en ole saanut asiaan minkäänlaista vahvistusta - siis maahantuojalta ja heidän edustajilta. Edustajat toimivat lähinnä Verkkokaupan kautta. En tiedä vielä missä sellainen olisi nähtävillä - kohtuullisen ajomatkan päässä siis.

Joten tekemisen kiemuroita löytyy ja hyvällä mielikuvituksella kuten onnella välillä onnistuu paremmin, välillä ei alkuunkaan.

PS. Googlella on myös noita tekemisen kiemuroita joita en ymmärrä kuten alla oleva kuvakaappaus tuo esiin.
Että Google haluaa ohjata tietokonettani? Ei onnistu nyt eikä tulevaisuudessa!

Mitä tämä tarkoittaa?




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti