perjantai 22. helmikuuta 2013

Perjantai illan kevennystä, osa 1

Ja täällä sitten "maanantai päivän mies" - eli saan aina ne "maanantai kappaleet.
Kuten esimerkiksi iPhone 4 parin vuoden takaa, täysi susi, myös fyysisesti. Oli rikki jo saadessani sen.

Ostin aikoinaan, juuri ennen taloremonttia  OneWay sorvipakan, sellaisen pienen tikuilla ja siihen adapterin. Hinta reilusti yli € 200. Sorvasin sillä joitakin kertoja, jonkin verran ja huomasin että kaikki ei ole kuten pitää olla mutta sitten alkoi tuo taloremontti ja se sorvaus jäi - ja sorvi pakka ja sen ongelmat.
Kuten alla tulee esille, se adapteri siihen oli väärän lainen, ja siten myös se että sorviini ei ole olemassa sellaista "oikean laista" - vai olisiko sittenkin ollut?

JA sitä remonttia kesti yli kaksi vuotta kun 2/3 osaa talosta meni anturaa myöden uusiksi, - eli remontti meni uudisrakentamiseksi - jonka tein täysin yksin, noin 100 neliötä, kunnes nyt joulun jälkeen ryhdyin uudelleen höyläämään sorvissani taltalla lastua. Toki muutakin tuli tehdyksi joulun jälkeen.
Siitä "remontista lisää http://ukko-tonttu.blogspot.fi aikajanassa pari vuotta taaksepäin.

Minua jurppi koko ajan yksi asia, todella pahemman kerran sorvin ääressä.
Kappale minkä siihen kiinnitin "wobble", eli vaappui kahdessa eri suunnassa. Ryhdyin sitten selvittämään sitä.
Liike oli:
a, elliptinen; ei hyvä sorvattavan reunoille riippumatta mitä sorvasin....
b, miten sen nyt sanoisi, kappale vipotti niin ettei esimerkiksi suoraa kappaletta voinut päädystä sorvata, kuten levyä suoraksi.

Akseli kunnossa
Ei niin minkäänlaista vipoittamista mihinkään suuntaan eikä laakerissa klappia
Uudelleen ja uudelleen tarkastin, olen tarkistanut karan akselin ja se ei ole vipottanut mihinkään suuntaan eikä siinä ole minkäänlaista välystä.
Joten mikä on sitten vikana? Se on siis siinä mikä siihen kiinnitetään.

Päädyin sitten siihen adapteriin ongelmassani ja tilasin uuden, mutta mikään ei kuitenkaan muuttunut. Ja sitten tuli "?".
Oikealla sorvipakka jonka päällä tuo adapteri,
Vasemmalla lasikuituvalu käynnisssä
Tänään se sitten välähti - taas vahingossa.
Kun ruuvasin taas uudelleen uutta adapteria paikalleen, taas uudelleen sorviin huomasin että kaikki ei ole kuten pitää olla?
Siinä oli melkoinen välys - eli klappia joka suunaan! En ollut sitä aikaisemmin huomannut - tai kiinnittänyt huomiota siihen.

Nuorempana olen ollut aika monta vuotta konepajateollisuuden palveluksessa, sorvausta, jyrsimistä, hitsaamista, suuria ja pieni rautarakenteita, koneita ja laitteita, asennusta jopa hyvinkin korkealla ammatti vaatimuksella jne kunnes terveys petti, etenkin hitsauksessa ja sitten koko konepaja ilmastossa tuli ongelmia hengityksen kanssa. Siitä on jo noin 35 vuotta sitten tai hieman enemmän. Nyt olen 62v.

(PS. Vain tiedoksi. Aikoinaan Kostamukseen rakennettiin isot piiput ja ne muurattiin sitten sisältä. Sitä varten tehtiin "hissi", alusta jonka päällä oli tiilet, muurauslaasti ja muurarit. Ne kestivät vain sen minkä kestivät. Joten seurantaan turvallisuuden takia siihen alustaan asennettiin anturat jotka tunnistivat kuorman ja vääntymät. Yritys jotka ne tekivät valitsi minut hitsaamaan ne anturat niihin niin että siinä oleva elektroniikka ei hajoa. Ei rikkoontunut).

Sitten vain ymmärsin, siis tänään - sorvini kanssa -  että tämä ei vain voi toimia, ei edes teoriassa. Adapterin, eli sovittimen kierteet ja sorvin kierteet eivät vain ole yhtä.

Menin sitten tänään Juvalle Hellmet Oy konepajaan adapterin kanssa ja mukana oli sorvin alkuperäinen laippa joka istuu siihen kuten tikka puussa ilman välyksiä sorviini.

Sitä sitten siellä ihmettelimme. 
Antti Kärkkäinen, omistaja Hellmat Oy yritykselle, joka todella on todella ammattilainen näihin juttuihin, hänellä on suuret ja pirun kalliit CNC vehkeet ja sorvaa ammatikseen ja vaikka mitä niin hänen kanssa sitten mitattiin ja rakotulkin kanssa katottiin, eikä hänkään heti oikein ymmärtänyt koko juttua(ni).
Hän kävi netissä ja soitti sitten kaverilleen saadakseen apua.

Sitten hän otti adapterin ja puhalsi siihen paineilmalla puhtaaksi ja sai valoa sen sisään - ja silloin kaikki valkeni - lopulta - vaikka asiaan jäi yksi kysymys.

Adapterin sisustaa
Suurenna kuva niin näet tarkemmin
OK - vain asian osaava ymmärtää ja näkee mistä on kyse
Adapterissa olikin vastakkaiset kierteet! Oikea- ja vasenkätiset!
Hän ihmetteli miksi, ja sitten, minä keksin syyn ja tarkoituksen siihen! 
Karan päässä kuten pitää olla, oikeaan suuntaan (myötäpäivään) ja sitten pylkän päässä vastakkainen suuntaan
Se on sellainen OneWay juttu.
Reikä EI ole yhtä leveä, eli ei täysin pyöreä vaan se ON ELLIPTINEN! Ei ihme että se toimi kuten toimi sorvissani! Ei sillä saa tasaista sylinteriä millään! Samalla selvisi se miksi sain aina eri arvoja omissa mittauksissani.

Koska uutta, vain yhdellä kierteellä ei ollut saatavaksi heti, (soitin toimittajalle) sovittiin Kärkkäisen kanssa että hän poraa / sorvaa adapterista kierteet pois, ottaa sitten pyörötangon ja poraa siihen reiän ja tekee siihen uudet kierteet ja istuttaa sen sitten siihen adapteriin.

Jotta asia menisi suoraan putkeen tein sitten tänään lasikuitu massasta valun sorvin akselin kierteestä jotta hän todella löytää sen oikean kierteen sille uudelle. Se on kuvassa yllä ja sen päällä talouspaperi ettei sormet likaannu.

PS. Adapteri maksoi € 29 miinus alennukset. Tuo em. työ maksaa minulle €60-80.
Mutta saanpa jutut kuntoon ja pääsen lopultakin sorvaamaan kuten pitää.

SE OSA 2? Se on sitten juttua mm vannesahastani ym. Kirjoitan sen myöhemmin.
Sitä samaa "maanantai päivän mies" juttuja. Eli päin helvettiä hankintoja.

1 kommentti:

  1. Niin, se adapteri tuli takaisin vaan ei korjannut ongelmaa, joten ostin uuden sorvin.
    Ja mitä vannesahaani tulee niin löysin "uudet" jujut miten se alkoi pelittämään hieman paremmin. Vaatii kyllä todella paremman terän - jos sellaista on.

    VastaaPoista