torstai 21. maaliskuuta 2013

Kolmas kerta toden sanoo


Joten eilen ostamani Ryobi lähti sitten tänään takaisin kauppaan jossa otin tilalle toisen.

Bosch GCM 800 S
K-Raudan hyllyllä oli erilaisia katkaisu- ja jiirisahoja liukutoiminnolla joita tutkailin lähemmin. Jotkut olivat laatumerkkejä, Bosch, Devalt ja Festool. Oli pienempää ja todella kookasta valittavaksi, niin myös hinnoiltaan, kalliimmat yli 1200.

Koin yllätyksen kun kokeilin kunkin laitteen mekaniikan jäykkyyttä. Kaikki olivat yllättävän "heppoisia" eli jäykkyys ja jykevyys puuttui, etenkin kun sahapää oli vedetty aivan ulos. Ilman voiman käyttöä liukutoiminnon putket antoivat periksi kallistuen niin vasemmalle kuin oikealle. Eli terä ei pysynyt merkistä riippumatta jykevästi 90 asteen kulmassa.

Kahvasta riippuen jykevä ja raskas käsi onnistui työntöliikkeessä ja alas painaessaan kallistamaan konepäätä niin ettei terän kulma ollut enää se 90 astetta tai mikä kulma sitten oli valittuna.

Liukusahaksi nuo putkiviritelmät eivät todellakaan ole se oikea valinta tarkkuutta vaativaan työhön. Tiedän että muitakin rakenteita löytyy.

Valintani kohdistui Boschin varsin "pieneen" malliin; GCM 800 S jossa sahausleveys on 270 mm kun olisin toivonut 300 ja paksuus on vain 60 mm ja se on juuri ja juuri rajamailla suuremmille jutuilleni.
Siinä tuo em. mekaniikan velttous oli vähäisin. Varsinaisessa päätyössä, rimojen katkaisussa sitä ei oikeastaan ole laisinkaan.
Kun sahaan leveämpää lautaa esimerkiksi kulhon tai lautasen pohjaksi saankin oll tarkkana, etenkin jos tuotteesta tulee kulmikas rasia tai laatikko.
Niin ja sitten uusi 64 hampainen terä harvahampaisen (24) tilalle.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti