keskiviikko 4. maaliskuuta 2015

Vanhasta mahonkilankusta jotain uutta

Alla oleva video oli ladattuani sen tietokoneelle 1 h ja 32 minuuttia, hieman liian pitkä. Sain sen puristettua 20 minuutin osioon.

Minulla on ollut jo pari vuotta mahonkilankku jolle päätin nyt tehdä jotain, ja tein.
Ensin pätkimällä sen kolmeen osaan koska sitä ei voinut ajaa höylässä mitenkään, ei oikohöylässä eikä tasohöylässä, sen verran kiero se oli. Pituutta sillä oli 180 cm, leveys 22 cm ja paksuus 5,5 cm.

Se on hyvä esimerkki siitä millaista "laatutavaraa" myydään tällaisille pienille nikkareille, laatutavaran hinnalla ja sitten kielletään koko juttu - ei heillä ole lahoa. Ja hyvinhän sellainen kaupanteko onnistuu kun ei voi siitä vain lähteä palauttamaan 200-300 kilometrin päähän.

Ne osat sain sitten menemään tasohöylän läpi. Yhdestä pätkästä, reilut 40 cm tein sitten kulhon, huomenna teen sen toisen.

Koko hommaan meni noin puolitoista tuntia alusta loppuun. Huomenna teen sen toisen kulhon, siihen menee noin puoli tuntia.
Niistä kahdesta muusta tulee sitten rimoja joista teen segmenttipaloja. Sen mukaan miten saan palat sahatuksi ja liimatuksi renkaiksi.
Rimoja ei kannata jättää lojumaan sillä ne kieroutuvat jolloin palojen sahaamisesta muodostuu ongelma.

Tänään mokailin muutamaan kertaan. Kun tein sen kulhon aihion mittasin sille keskipisteen ja siihen sitten kohdistusreikä. Moka oli siinä että unohdin tehdä sen myös kääntöpuolelle.
Sorvauksen alku alkoi myös hieman takkuillen, en ole tehnyt sitä kohta puoleen vuoteen kun tuo olkapääni - sorvauskäden puoli hajosi.

Joten alla tuo tekemäni video.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti